Mariola1990 0 Report post Posted November 11, 2016 Witam serdecznie, Nie wiem czy zamieszczam pytanie w odpowiednim dziale, ale myślę, że można to podpiąć pod kategorię dermokosmetyków. Mianowicie chodzi mi o srebro koloidalne w formie toniku do przemywania twarzy - kupiłam butlę już jakiś czas temu, ale do tej pory nie zastosowałam preparatu ani razu po przeczytaniu kilku artykułów na temat srebrzycy. Czy istnieje w ogóle taka możliwość, żeby preparat ze srebrem stosowany zewnętrznie mógł wywołać tę chorobę? Z tego co się orientuję preparat, który posiadam ma stężenie 37ppm. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam Share this post Link to post Share on other sites
lunaak 721 Report post Posted November 13, 2016 Preparaty o takim stężeniu nie wywołają srebrzycy ani niczego innego. Ich istnienie jest wynikiem kampanii reklamowej, która podaje zapewnienia nie poparte żadnymi danymi naukowymi. Preparaty o odpowiednim stężeniu srebra koloidalnego są otrzymywane w wyniku odpowiedniej reakcji strącenia srebra koloidalnego. Są to wtenczas preparaty lecznicze - nie kosmetyki. Wszelkiego rodzaju kosmetyki, dermo-whatever "ze srebrem koloidalnym" lub "minerałami koloidalnymi" - nadają się... w zasadzie nie wiem do czego się nadają. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Brian 558 Report post Posted November 13, 2016 A wyroby medyczne? Deklarowane do leczenia infekcji. Zero informacji o stężeniu i niepubliczne badania kliniczne. Ja mam z nimi ogromny problem i boli mnie ta dziura w prawie która pozwala na istnienie takich cudaków. 1 Share this post Link to post Share on other sites
lunaak 721 Report post Posted November 13, 2016 Cóż poradzić. Polska rynek - dzika rynek Dzięki dziurom w prawie i łatwo sterowalnemu społeczeństwu takie kwiatki dobrze się sprzedają. Może pomogłaby dobra, rządowa strona, która by trochę prostowała reklamy, dziwadła kosmetyczne i inne bzdury. 1 Share this post Link to post Share on other sites